Норвежки държавни служители обект на атака от руски хакери

Кибератаката е била срещу парламентарна група, полицията, МО и МВР

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Норвежки държавни служители са били обект на атака от руски хакери, обяви Осло. Според норвежките спецслужби зад атаката стоят групите APT29 или Cozy Bear.

Полицейската служба по безопасност (PSS) на Норвегия обяви, че през януари руски хакери са опитали да разбият електронните пощи на редица норвежки държавни служители, пише вестник Verdens Gang (VG), цитиран от ТАСС.

„В началото на годината чуждестранна разузнавателна служба, с която си сътрудничи PSS, ни уведоми за целенасочени атаки срещу девет имейл акаунта. Става въпрос за общата поща на парламентарната група на Работническата партия, пощи на служители на вътрешното и военното министерство, Норвежката агенция по ядрена защита и дори пощи на наши колеги от PSS”, коментира сътрудникът на разузнавателната агенция Мартин Бернсен.

По неговите думи от партньорското разузнаване са уточнили, че зад опита за атака стои хакерската група АРТ29 или Cozy Bear, които се смятат за отговорни за опита за проникване в пощата на Пентагона през 2015 и за атаката срещу Националния комитет на Демократическата партия в САЩ в навечерието на президентските избори в страната.

„АРТ29 е свързана с руските власти“, коментира Бернсен. Според него към момента не може да се твърди, че хакерите са се добрали до някаква секретна информация. Разследването по случая продължава.

Последни новини
Още от Новини