Испания и Ирландия казаха сбогом на PIGS

Икономиките на двете страни са едни от най-добре развиващите се в Европа

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Испания и Ирландия, две от най-бързо растящите икономики в Европа, с политическа стабилност и с нисък външен дълг създават пазарна ниша за себе си на европейския пазар на облигации, пише Bloomberg.

Това би означавало, че вече ще принадлежат към друг подраздел на задължелите държави на име A-SP-IRE, премествайки се от недотам добре звучащото подразделение PIGS – Португалия, Ирландия, Италия, Гърция и Испания.

Икономиките на Ирландия и Испания значително са се развили за последните 5 години. Политическите им среди също са по-спокойни и няма растящото влияние на популизъм, както във Франция, Холандия и Италия. Подобряването на тези държави силно заинтригува инвеститорите особено с потенциален спад в стимулите на Европейската централна банка. Испания и Ирландия са напред по показател дълг/брутния вътрешен продукт и икономически ръст. Икономиката на Ирландия се разрасна със 7% за три месеца от септември, изпреварвайки дори тази на Китай.

Политически погледнато и двете държави са сравнително спокойни. След като Испания разреши електоралните си проблеми през 2016, успя да постави доходността от облигации по-високо от този на Италия. Ирландия е в сектор А според главните компании, следящи за рейтинга на развитието. Испания е крачка по-назад.

Последни новини
Още от Новини