Германски депутат предупреди Румъния, че може да загуби правото си на глас в ЕС

Подобна рестриктивна мярка може да бъде наложена, ако правителството в Букурещ не оттегли спорните промени в Наказателния кодекс

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Румъния рискува да се лиши от правото си на глас в Европейския съюз, ако настоящото правителство не оттегли спорния си законопроект за промяна в Наказателния кодекс, намаляващ санкциите за корупционни престъпления. Това заяви Гюнтер Крихбаум, председател на Комисията по европейските въпроси в Бундестага, съобщава Romania Insider.

ЕС има право да наложи подобна мярка, ако налице са системни заплахи за законовия ред в дадена държава-членка. Процедурата обаче никога не е била задействана, въпреки че наскоро Полша бе предупредена, че подобна санкция може да ѝ бъде наложена заради нарушаване на свободата на медиите.

Германският депутат също така е поискал от председателя на европейската комисия Жан-Клод Юнкер да се срещне с румънския премиер Сорин Гриндяну с цел последният да бъде убеден да оттегли предложените законови промени.

Според Крихбраум положителното в създалата се ситуация е, че населението на страната се противопоставя на мярката. ЕС трябва да подкрепи демонстрантите, категоричен е той, добавяйки, че текущата ситуация в Румъния ще бъде обсъдена на следващата среща на Комисията по европейските въпроси в Бундестага.

Предупреждения към правителството в Букурещ бяха отправени и от страна на вицепрезидента на ЕК Франс Тимерманс, който вчера заяви, че страната рискува да загуби някои от еврофондовете си.

Последни новини
Още от Новини