Беларус дава Русия на съд заради съкращаване на доставките на нефт

Орязването на доставките се дължи на нерешени финансови спорове

Снимка: president.gov.by Снимка: president.gov.by

Правителството на Беларус е завело съдебно дело срещу Руската федерация заради намаления обем на доставките на руски нефт в страната. Това заяви на пресконференция днес президентът на страната Александър Лукашенко, предава РБК.

„Спорът бе само за газа, а те започнаха да орязват нефта. Обърнахме се, разбира се, към съда по въпроса за взаимните ни договорености“, подчертава Лукашенко, добавяйки, че настоящата ситуация е „ненормална“, защото „най-близките републики, най-близките хора“ започват да се карат „за ряпата“.

Беларуският президент набляга на факта, че страната му не е нарушила нито един от договорите си с Русия, докато самата Русия го прави, а руските власти се отнасят към беларуските чиновници „наставнически“.

Съществува вариант Беларус напълно да се откаже от покупката на руски нефт, предупреди Лукашенко, заявявайки, че страната би се справила и без суровината. „Това в Русия, за съжаление, не го разбират“, добавя той. Все пак президентът обещава да бъде намерено решение на патовата ситуация.

През миналият месец Лукашенко разпореди на правителството да намери алтернативни източници на нефт, които да заменят доставките от Русия. Той препоръча да се търсят начини да се използва суровина, добита в Средиземно и Черно море.

В началото на годината пък станаха ясни плановете на Русия да съкрати доставките си на суровината за Беларус с 12% във връзка с нерешените спорове за неплатени траншове от страна на републиката.

Последни новини
Още от Новини