Украйна ще проведе референдум за членство в НАТО

Предстоящият плебсцит бе обявен от президента Порошенко, според когото за подобен ход се обявяват болшинството украинци

Tomohiro Ohsumi/Bloomberg *** Local Caption *** Petro Poroshenko Tomohiro Ohsumi/Bloomberg *** Local Caption *** Petro Poroshenko

В Украйна ще бъде проведен референдум за членство в НАТО. Това заяви президентът на страната Петро Порошенко в интервю за германския вестник Berliner Morgenpost, цитирано от РБК. По думите на държавния глава за влизане във военния алианс се обявяват повече от половината украинци.

„Като президент аз се обръщам към мнението на моя народ. Ще бъде проведен референдум по въпроса за влизане (на Украйна – бел.ред.) в НАТО. И ако украинците гласуват „за“, то аз от своя страна ще направя всичко възможно, за да постигна членство в алианса“, са точните думи на Порошенко.

При това той отбелязва, че ако допреди 4 години привържениците на подобен геополитически ход са били само около 16% от гражданите на страната, то сега за това се застъпват, по неговите думи, вече 54%. Кога ще се проведе плебсцитът обаче, Порошенко не уточнява.

За първи път за нуждата от референдум за членство в Северноатлантическия алианс украинският държавен глава се обяви през ноември 2014. Тогава той заяви, че той ще се състои тогава, когато Украйна отговаря на изискванията за постъпване във военния блок.

През юни 2015 Порошенко заяви, че плебститът, по всяка вероятност, ще се проведе чак след 6-7 години. „Това ще бъде дълъг процес и ще изисква най-малко 6-7 години“, заяви тогава той.

В предизборната си кампания обаче сегашният украински президент се обявяваше против провеждането на допитване по въпроса. „Такъв референдум на този етап няма да обезпечи единството, а това означава, че провеждането му би било нецелесъобразно“, е била позицията на Порошенко през май 2014.

Последни новини
Още от Новини