Тръмп влезе в конфликт с австралийския премиер заради имиграционна сделка

Ще проуча тази тъпа сделка, написа Тръмп в профила си в Twitter

Новият президент на САЩ Доналд Тръмп по пътя към Овалния кабинет на Белия дом; Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Новият президент на САЩ Доналд Тръмп по пътя към Овалния кабинет на Белия дом; Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп е влязъл в противоречие с австралийския премиер Малкъм Търнбул по време на телефонен разговор между двамата.

Поводът е сделка, сключена между САЩ и Австралия още по времето на предходната президентска администрация на Барак Обама, според която Съединените щати са се съгласили да приемат над 1000 нелегални имигранти, които да бъдат депортирани от Австралия. Именно това е предизвикало недоволството на Тръмп, който не се слави с либерални възгледи по отношение на имиграцията.

Новината дойде от статия на Washington Post, цитираща анонимен източник от президентството, която разказва за неприятния разговор между двамата. Според нея Тръмп „рязко е прекъснал“ телефонния разговор с австралийския си колега на 25-тата му минута, въпреки че предварителната уговорка е била той да продължи час.

По време на разговора Тръмп е окачествил плана за приемане на имигранти като „най-лошата сделка, сключвана някога“, пише още изданието. Президентът на САЩ е казал на Търнбул, че през този ден е говорил с четирима световни лидери, в това число и Владимир Путин, но това е бил „далеч най-ужасният разговор“, твърди Washington Post.

Тръмп реагира и с пост в социалната мрежа Twitter късно през нощта. „Можете ли да повярвате? Администрацията на Обама се е съгласила да приеме хиляди нелегални имигранти от Австралия. Защо? Ще проуча тази тъпа сделка!“, написа той.

 

 

В интервю днес след реакцията на Тръмп Търнбул заяви, че все пак очаква сделката да бъде осъществена. Той обаче отрече твърденията на Washington Post, че Тръмп му е затворил телефона, заявявайки че е „много разочарован“ от изтичането на информация. Според него разговорът е завършил „вежливо“.

„Въпросът е дали той ще има воля да уважи сделката и той изрази такава воля“, заявява Търнбул. По думите на австралийския премиер разговорът между двамата е бил „много честен и прям“, отказвайки да даде повече детайли.

 

Последни новини
Още от Новини