САЩ отправиха официално предупреждение към Иран заради балистични тестове

Техеран проведе в неделя първите изпитания на балистична ракета със среден обсег след встъпването на новия американски президент Доналд Тръмп

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Администрацията във Вашингтон реагира остро на изпитанията от страна на Иран на нова балистична ракета. Именно ограничаването на влиянието и военния потенциал на Иран, който е смятан за враждебно настроена към САЩ държава, бе един от аспектите в предизборната кампания на новия американски президент Доналд Тръмп, който след встъпването си в длъжност се зарече да изпълни намеренията си, пише Bloomberg.

Съветникът на Тръмп по национална сигурност Майкъл Флин заяви, че действията на Иран са „незачитане“ на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, издадена след ядрената сделка, постигната между Иран и шест други държави, в това число САЩ и Русия. „Днес ние официално предупреждаваме Иран“, заяви още Флин на свикания извънреден бифинг късно вчера.

Според съветника по национална сигурност Иран дестабилизира ситуацията в целия Близък Изток. Освен теста на балистичната ракета, той даде за пример и атаката на Иран срещу саудитски военен кораб преди броени дни. По думите на Флин, цитирани от Associated Press, Белият дом „осъжда действията на Иран, които подриват стабилността в региона“.

Изказването на Флин идва ден след думите на посланика на Съединените щати в ООН Ники Хейли, която заяви пред Съвета за сигурност, че проведеният в неделя тест е „абсолютно недопустим“.

За изпитанията на балистична ракета след встъпването на Тръмп в длъжност, се разбра на 30 януари. Пускът е извършен от полигон, разположен на около 140 км от Техеран, близко до град Семнана. Ракетата, която е със среден обхват, е прелетяла 965 км, след което се е взривила във въздуха.

Едно от главните предизборни обещания на Доналд Тръмп във външнополитическата сфера бе свързано именно със справянето с опасността, идваща от Иран. По време на кампанията си той нарече ядрената сделка с Техеран „една най-тъпите сделки, правени някога“. Антиимигрантската реторика е присъща и на новия шеф на Пентагона Джеймс Матис, който също се изказа остро по отношение на Иран по време на изслушването си в Конгреса миналия месец.

Последни новини
Още от Новини