Първо вето, наложено от президента Радев

Под прицел попадна Закона за концесиите

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за концесиите.

"Днес наложих вето върху закона за концесиите". Това каза държавният глава в изявление пред медиите, пише Investor.bg.

По думите на Радев законът е приет в последните часове на 43-то НС с минимално мнозинство.

Законът съдържа разпоредби, които поставят под въпрос принципите на правовата държава и местното самоуправление. Въвежда широки граници на субективизъм и възможности за корупционни практики, допълни Радев в изявлението си.

“Предвижда промени в 29 други закона, с което навлиза дълбоко в икономическите отношения. Считам, че подобни ключови промени следва да се извършват след широк обществен дебат и с грижа за обществения интерес и националната сигурност“, заяви Радев.

По думите му възможните санкции от необнародването на закона са неизмерими с потенциалните рискове и щети от неговото прилагане.

„Вярвам, че при бъдещото обсъждане на закона институциите ще подходят отговорно към обществото и бъдещите поколения при спазване на европейското законодателство “, каза още Румен Радев.

По-рано днес от КТ „Подкрепа“ изразиха позиция пред Радев, че е нужно вето върху Закона за концесиите.  

"Най-голямата опасност е да се превърнат общинските бюджети и държавният бюджет в заложници на концесионерите, преди месец предупреди по повод новия закон в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgariaв д-р инж. Александър Трифонов.

Последни новини
Още от Новини