Lenovo и Hewlett-Packard с обвинение за картел в Русия

Компаниите са прилагали нелоялни практики в търговете за покупка на компютърна техника за държавните служби

Сградата на Lenovo в Пекин приютява и най-големия магазин на компанията. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Сградата на Lenovo в Пекин приютява и най-големия магазин на компанията. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Федералната антимонополна служба на Руската федерация (ФАС) е възбудила дело за картел при държавните поръчки на компютри Lenovo и Hewlett-Packard (HP), съобщава РБК. По думите на началника на ФАС Андрей Тенишев сумата на търговете, за които е приложено картелното споразумение, е 2,2 млрд. рубли (малко над €34 млн.).

В по-ранен етап на разследването подозренията са били за далеч по-малка сума – около 600 млн. рубли (близо €9,3 млн.). Делото, за което се разбира днес, е било заведено още на 27 януари, става ясно от думите на Тенишев.

Поръчките, изходът от които е бил предопределен от картелния сговор, са били за руския пенсионен фонд, Федералната данъчна служба и Федералната митническа служба.

Антимонополното разследване срещу над 10 компании, подозирани в нелоялен сговор при предоставянето на компютърна техника за държавни нужди, започва през ноември 2016. По думите на властите схемата е била следната – на поръчките е нямало търг, поради факта, че заради предполагания картел е вземала участие само една компания. Така цената е била безалтернативна, поради което е нанесен ущърб на федералния бюджет. Освен това за поръчките не са претендирали руски производители, които по закон имат 15% преимущество пред чуждестранните си конкуренти.

По думите на директора на ФАС разследването на злоупотребите ще продължи още до около половин година.

Последни новини
Още от Новини