Герджиков ще подкрепи промяната на делегираните бюджети, искана от КНСБ

В най-скоро време ще има становище по искането на КНСБ за спиране на концесията на Летище София

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Служебният премиер Огнян Герджиков е подкрепил инициативата на КНСБ за промяна на делегираните бюджети в средното образование, в културата и в социалните дейности. Това каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров след среща със служебния премиер Огнян Герджиков в Министерския съвет, предава БТА.

Срещата беше по инициатива на КНСБ.

Очаквано от синдиката са настояли пред Герджиков за изваждане на капиталовите разходи от делегираните бюджети, което, по думите на Димитров, е важно, защото вече финансовият министър започва да прави бюджета за 2018. Според Пламен Димитров в предефинирането на делегираните бюджети има елемент на законодателна инициатива, но има и много стъпки, които могат да бъдат направени на ниво изпълнителна власт. 

Служебният премиер се е съгласил бюджетната прогноза за 2018-2020 да бъде внесена в Тристранния съвет, преди да бъде внесена в Министерския съвет, казва Пламен Димитров. 

От КНСБ не са получили още становището на премиера за концесията на Летище София, но Огнян Герджиков е заявил, че в най-скоро време ще има становище по искането на КНСБ за спиране на концесията, предаде Investor.bg

Конфедерацията е поискала още преразглеждане на цената на въглищата, които се добиват основно в Маришкия басейн, както и бърза намеса на администрацията, за да не бъдат утежнени изискванията към емисиите на ТЕЦ-овете.

КНСБ е предложила на Огнян Герджиков и ще предложи на президента Румен Радев държавният глава и служебният премиер да бъдат инициатори на среща при президента с представителите на бизнеса и на труда по въпросите за доходите и квалификацията на работниците.

По думите на Пламен Димитров Огнян Герджиков е уверил, че ще стане гарант на всички стъпки, които би трябвало да подобрят вземането на решения с участието на бизнеса и синдикатите.

Служебният премиер е определил като интересно предложението на КНСБ за нова тема по време на българското председателство на Съвета на Европа - бъдещето на труда в контекста на дигиталните и технологичните промени в света и в Европа. За КНСБ е била важна и позитивната позиция на Герджиков по искането на Конфедерацията за активна българска намеса при приемането на Европейския стълб на социалните права.

Последни новини
Още от Новини