ЕП призовава Албания да признае българското малцинство

Между 10 и 50 хил. българи живеят в Албания, смята Европейският парламент

Албанското знаме Източник: Pixabay Албанското знаме Източник: Pixabay

Европейският парламент призовава за първи път Албания да признае българската общност, която живее на нейна територия като малцинство. Това каза евродепутатът от ЕНП Адрей Ковачев в изявление, цитирано от Novinite.com. 

В него Ковачев цитира доклад изготвен от Европейския парламент, в който се препоръчва "правата на етническите българи от районите на Преспа, Голо Бърдо и Гора да бъдат включени в албанското законодателство и съхранявани на практика". Прогнозите на Ковачев, които съвпадат с тези от неофициални български източници сочат, че между 10 и 50 хил. българи живеят в Албания. 

Други препоръки включват призив албанските власти да побързат с построяването на магистралата Тирана - Скопие като част от Коридор VIII, "който е в интерес на България", каза още Ковачев. Докладът ще бъде гласуван в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург този месец. Към днешна дата Албания признава гръцкото, македонското и черногорското малцинства на своя територия.

По специално за региона на Гора - някои историци назовават трансграничните славяноговорящи групи там като "горани". Тяхната идентичност е обект на спорове между албанци, косовари, македонци и българи, но и между самите горани. 

 

Последни новини
Още от Новини