ЕП одобри премахване на визовия режим за Грузия

Грузинските граждани ще могат да влизат без виза в Шенгенското пространство за кратък престой

Знамето на ЕС пред сградата на ЕК в Брюксел. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Знамето на ЕС пред сградата на ЕК в Брюксел. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

ЕП одобри премахване на визовия режим за граждани на Грузия, като според ново законодателство, одобрено от Парламента в четвъртък, гражданите на Грузия ще могат да влизат без виза в Шенгенското пространство за кратък престой. Това съобщават от пресслужбата на Европейския парламент

Промените все още се нуждаят от официалното одобрение на Съвета и ще влязат в сила веднага след като започне да се прилага механизмът за суспендиране. Той позволява на държавите членки на ЕС временно да отменят безвизовото пътуване в случай на приток на мигранти или заплаха за обществената сигурност.

Преди гласуването докладчикът на ЕП по предложението Мария Габриел(ЕНП, България) заяви, че трябва да се отдаде заслуженото на „широките и комплексни реформи“, проведени от Грузия, за да се постигне отменянето на визите. Отменянето на визите приближава страната до ЕС, каза още евродепутатът.

Според новите правила, одобрени в пленарна зала с 553 гласа „за“, 66 „против“ и 27 „въздържал се“, грузински граждани, които притежават биометрични паспорти, ще могат да влизат в ЕС, без да се нуждаят от виза, за 90 дни в рамките на 180-дневен период с цел бизнес, туризъм или по семейни причини, но не и за работа.

В текста се отбелязва, че Тбилиси е изпълнила всички критерии от своя план за либерализиране на визовия режим, като се подчертава, че „непрекъснатото изпълнение от страна на Грузия на такива критерии, особено по отношение на борбата с организираната престъпност, ще бъде надлежно наблюдавано от Комисията“.

Премахването на визовия режим е в сила за Шенгенското пространство, което включва 22 държави членки на ЕС (всички с изключение на Ирландия, Великобритания, Хърватия, Кипър, Румъния и България), плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Следващи стъпки

Промяната в законодателството за прехвърляне на Грузия от списъка на страните, чиито граждани се нуждаят от виза, за да влязат в ЕС („негативен“ списък) към списъка на страните, освободени от това изискване („позитивен“ списък) трябва да бъде одобрена от Съвета на министрите. След официалното му подписване, текстът ще бъде публикуван в Официален вестник на ЕС.

Премахването на визовите изисквания за грузински граждани ще влезе в сила на същата дата заедно с ревизирания механизъм за суспендиране, който бе одобрен от Европейския парламент на 15 декември миналата година. За него все още се очаква финализиране на официалния превод на юридическите текстове.

Последни новини
Още от Новини