Великобритания получава £163 млн. от Deutsche Bank

Наскоро банката бе глобена и в САЩ по подобни обвинения - за пране на пари

Логото на Deutsche Bank AG пред клон на банката в Берлин, Германия. 4.01.2017. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Логото на Deutsche Bank AG пред клон на банката в Берлин, Германия. 4.01.2017. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Deutsche Bank ще плати на британската държава £163 млн. (над $200 млн.) в рамките на световното споразумение по делото за пране на пари от страна на нейни клиенти. Това се разбира от съобщение на пресслужбата на банковата институция, цитирана от ТАСС.

„В рамките на световното споразумение с FCA (британската комисия по финансов надзор) ние се съгласихме да платим компенсация в размер на £163 млн. Сумата бе намалена с 30% поради това, че банката се съгласи да сключи сделка с FCA в ранен етап от разследването“, се казва в становището на Deutsche Bank.

Изявление има и от страна на FCA. В него се казва, че наложената санкция е „най-голямата парична глоба“, налагана от ведомството за подобен род нарушения.

„Deutsche Bank изложи финансовата система на Обединеното кралство на риск от финансови престъпления, не съумявайки да осъществи необходимия надзор във формирането на нови взаимоотношения с клиенти“, гласи позицията на надзорната комисия.

Преди време стана известно, че германската банкова институция е била санкционирана и от Управлението на финансови услуги на щата Ню Йорк, като наложената глоба е в размер $425 млн. Причината – нарушаване на федералните закони и внасяне от Русия на суми в порядъка на $10 млрд. в периода 2011-2015. Става дума за схема, позволяваща на клиентите на Deutsche Bank да купуват ценни книжа за руски рубли и да ги обменят оперативно в чуждестранна валута през лондонския клон банката. Множество такива операции са провеждани и посредством клона на институцията в Ню Йорк, като контролните органи в САЩ са преценили, че банката не оказва нужното съдействие за противодействие на подобен род съмнителни сделки.

Последни новини
Още от Новини