Роумингът в ЕС вероятно ще отпадне от 15 юни

Това се споразумяха на заседание късно вчера представителите на ЕС

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Европейските институции са постигнали окончателно споразумение за отпадане на роуминга на територията на ЕС от 15 юни 2017, става ясно от съобщение, публикувано в официалния сайт на Европейската комисия.

Споразумението между Европейските съвет, парламент и комисия също така определя и таван на цените на мобилните услуги – обаждане, текстово съобщение и мобилен интернет , който е задължителен за телекомите, опериращи на територията на съюза. Максималната такса за минута разговор от юни 2015 ще е 3,2 евроцента, а тази за SMS – 1 цент. Предприема се и поетапно редуциране на цените на мобилния интернет през следващите 5 години. От 15 юни 2017 максималната цена за гигабайт ще е €7,7, от 1 януари 2018 - €6, от началото на 2019 – €4,5, от 1 януари 2020 - €3,5, както и спадане с по €0,5 през следващите 2 години до нива от €2,5 от началото на 2022.

Споразумението ще доведе до намаление на цените за роуминг със значителните 90%. За да влезе в сила окончателно обаче, то трябва да бъде одобрено от евродепутатите и министрите.

Идеята за редуциране на таксите на мобилните услуги на територията на ЕС датира от преди близо десетилетие, като през последните 5 години Брюксел успя да намали значително цените на услугата. Пълното отпадане на роуминга е важен тест за политическото ръководство на Европа, което чрез тази стъпка може да докаже, че е способно да предостави конкретни директни ползи на над 500 млн. граждани на политическия блок.

„Това бе последното парче от пъзела. От 15 юни европейците ще могат да пътуват в ЕС без такси за роуминг. Също така се погрижихме операторите да продължават да се конкурират, за да могат да осигурят най-добрите възможни оферти на потребителите си. Днес изпълнихме едно обещание“, приветства споразумението президентът на Digital Single Market Андрюс Ансип.

„Прогресивното намаление на цената на мобилния интернет отразява очакванията за увеличаване на използването на мобилни устройства, комбинирано с разрастване на икономиката, новите технологии и ефективната конкуренция и ще се отрази на намаляването на цените на роуминга като цяло през следващите години“, се казва още в изявлението на Европейската комисия.

 

Последни новини
Още от Новини