Калашников наема 1700 души заради скок в търсенето на автомати

Поръчките на AK-47 от чужбина задвижват ръста

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Стремглавото търсене на автомати АК-47 налага увеличение с 30% на персонала на руския оръжеен производител Калашников Груп, пише Fortune.

CNBC съобщава, че компанията планира да създаде 1700 нови работни места през тази година. От компанията съобщиха намеренията си по-рано през седмицата. Калашников в момента работят около 6500 души.

Растежът на производството, "задвижван от увеличаването на броя на поръчките за износ", е довел до нужда от нарастване на персонала, твърди в изявлението си изпълнителният директор на Калашников Алексей Криворучко.

Не е ясно кои са държавите, от които идват поръчките за износ, но автоматът АК-47 е популярно оръжие за селективен огън, произвеждано и продавано на много пазари в цял свят. Неговото представяне, ниско тегло и сравнително ниска цена са го превърнали в предпочитан за бунтовнически групи.

Вносът в САЩ на автомати АК-47 е забранен от президента Барак Обама през 2014 като част от санкциите, наложени след анексирането на Кримския полуостров от Русия. Оръжието обаче все още се произвежда в САЩ.

През 2016 Калашников отвори сувенирен магазин на най-натовареното международно летище в Русия -  Шереметиево в Москва. Там компанията продава копия на прочутото оръжие, както и други стоки, брандирани с марката.

AK-47 е изобретен от войника от Червената армия Михаил Калашников, като първото оръжие е произведено през 1947. От там автоматът получава и цифрите в името си. В интервю за Independent през 2001 Калашников каза, че е проектирал оръжието, докато се е възстановявал от травма след битка, като отговор на високотехнологичното въоръжение, с което са разполагали германските войници.

Последни новини
Още от Новини