Фед не изненада и остави лихвите непроменени

Все пак Федералният резерв начерта розова картина за американската икономика при Тръмп

Председателят на Фед Джанет Йелън се усмихва по време на изслушване в Сената на САЩ Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Председателят на Фед Джанет Йелън се усмихва по време на изслушване в Сената на САЩ Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Федералният резерв остави лихвите непроменени, докато призна растящата увереност в американските потребители и бизнеси след изборната победа на Доналд Тръмп. Джанет Йелън почти не даде индикации кога смята да бъде следващото повишаване на цените на капитала, цитирайки несигурността от новата администрация.

Инфлацията се повиши през изминалите тримесечия, но все още е под таргета от 2%, пише в заявлението на комитета по операциите на откритите пазари. Потребителските разходи растат умерено, докато фиксираните инвестиции "са останали меки", твърди се още в заявлението. 

Решението да се остави основният лихвен процен непроменен на 0,75% беше единодушно сред членовете на комитета и очаквано от инвеститорите. Джанет Йелън няма разграфена пресконференция след това решение, но ще получи възможността да обясни решението си по време на полугодишните показания за паричната политика пред Конгреса в средата на месеца. 

 

Последни новини
Още от Новини