Daimler ще произвежда автономни автомобили за Uber

Партньорството на Uber с автопроизводители като Daimler e ключова съставка в стратегията на компанията

Снимка: Rolf Schulten/Bloomberg *** Local Caption *** Dieter Zetsche Снимка: Rolf Schulten/Bloomberg *** Local Caption *** Dieter Zetsche

Германският концерн Dаimler, производител на Mercedes-Benz, и компанията за таксиметрови превози Uber са подписали договор за сътрудничество в областта на производството и експлоатацията на автономни автомобили. Това се разбира от съобщение на основателя и генерален директор на Uber Травис Каланик, цитирано от Bloomberg.

Освен за реализирането на самата сделка обаче, конкретни подробности за нея не се дават. Става ясно, че самите ѝ параметри могат да бъдат променени в процеса на пазарно развитие. Не се разбира и колко точно автономни автомобила ще бъдат произведени, както и каква е финансовата стойност на произведена бройка. Въпреки това споразумението е ясен сигнал за това, че от Uber са склонни да отворят широката си мрежа в глобален мащаб за технологиите на други компании, коментира Bloomberg.

Базираната в Щутгард Daimler пък от своя страна има сериозен опит в производството на автономни автомобили. Очакванията са новото сътрудничество да даде конкурентно предимство на компанията в модернизацията на технологиите си.

По думите на директора на Uber “партньорството с такива автопроизводители като Daimler се явява ключова съставка“ в стратегията на компанията, тъй като самата тя няма опит в производството на автомобили.

Новоразработените автомобили се очаква да влязат в експлоатация в редиците на Uber в следващите няколко години. Самият договор не е ексклузивен, т.е Daimler може да създава автономни автомобили и за други компании без да нарушава съглашението за партньорство.

Към момента Uber вече провежда изпитания на подобен род технологии на територията на Северна Америка. В редица градове в САЩ се движат автономни автомобили на компанията, произведени от Ford и Volvo. През декември миналата година обаче властите в щата Калифорния забраниха на компанията да предлага транспортни услуги в подобен род превозни средства, като в резултат на това тестовете бяха преместени в съседния щат Аризона.

Последни новини
Още от Новини