България все по-атрактивна за имотни инвестиции

Очаква се завършване на голям обем офисни и логистични площи през 2017, което да балансира търсенето

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Инвестициите в бизнес имоти в България нарастват до 290 млн. евро през 2016, а очакванията са повече чуждестранни инвеститори да стъпят на пазара през 2017 заради атрактивната доходност. Това сочи анализ  на консултантската компания Forton, партньор на Cushman & Wakefield за България и Македония, цитиран от Investor.bg.

Резултатът е дори малко по-добър от първоначалните очаквания, които бяха за обеми от порядъка на 250 - 270 млн. евро, и е с 16% над нивата, отчетени през предходната година.

Предпочитанията на инвеститорите вече се насочват към работещите активи, които генерират доход, а не към парцелите, които заемаха най-голям дял от трансакциите през 2015, коментира изп. директор на компанията Михаела Лашова.

Очакванията са през тази година да има повече сделки с чуждестранни инвеститори, които все повече разширяват географския си хоризонт в Централна, Източна и Югоизточна Европа заради високите цени на водещите пазари в Западна Европа.

Полша, Чехия, Унгария и Австрия вече се установиха като водещи пазари за региона. През миналата година доста инвеститори стъпиха на пазара в Румъния, като активността се разпространява все по-бързо в целия регион заради по-високата доходност и добрите макроикономически показатели на България, коментира Лашова. Така, ако очакванията се оправдаят, 2017 може да се окаже най-силната след периода 2007-2008.

Тази година също започва активно за пазара – и за наемния, и за инвестиционните сделки. През тази година се очаква обаче и завършването на сравнително голям обем офисни и логистични площи, което отчасти ще балансира търсенето в тези сегменти.

Отделно и банките все по-активно финансират имотни проекти и дори са в конкуренция за качествените клиенти, допълни Лашова. Финансовите институции обаче много по-внимателно следят как се изразходва отпуснатият от тях ресурс и все повече разчитат на консултантските компании от сектора на имотите за анализ, проследяване и управление на проектите.

Офис площи

Наемните сделки в София се увеличават със 7% през 2016 г. спрямо 2015 г. Общият обем на отдадените площи достигна 135 407 кв. м, което е над средното число за последните пет години, показват данните на компанията.

Основна слабост на пазара – недостатъчното предлагане на първокласни офиси, бе частично преодоляно чрез подписването на наемни сделки за площи в строеж. Тези сделки достигат 40% от общия обем договори. Такава е и най-голямата сделка за годината - отдаването на 20 хил. кв. м в проекта City Tower на пл. „Македония“ в София на компанията Telus.

За 2017 г. се очакват ръст на предлагането на нови площи, тъй като се планира завършването на 160 хил. кв.м. Това обаче само частично ще компенсира липсата на големи проекти през миналата година, тъй като около половината от сградите в строеж, планирани за завършване тази година, вече са отдадени или за тях са в ход преговори с наематели.

Затова и сделките за площи в строеж ще продължат да формират голяма част от пазара. В момента дори започват преговори за площи, които се очакват през 2018 г., коментира Михаела Лашова.

Според нея до 2020 г. се очаква завършването на около 380 хил. кв.м нови офис площи, докато годишното усвояване достига 120-150 хил. кв.м, т.е. това очаквано предлагане може да бъде усвоено за малко над 2 години.

Индустриални площи

И на този пазар основната тенденция е за предварително наемане заради липсата на достатъчно готови проекти. Почти всички проекти с площи под наем, завършени през годината в София, са запълнени преди получаване на разрешение за ползване.

В момента компанията работи и с няколко нови инвеститора, които имат планове да развият спекулативни логистични проекти. Очакванията са пазарът да продължи да се развива с ускорените си темпове от последните години, т.е. между 30 и 40 хил. кв. м годишно усвояване.

Стремежът на редица бизнеси за експанзия поддържа активен и пазара на парцели, както и строителството по поръчка (build-to-suit). Сред примерите за подобни сделки е бъдещият хъб на DHL в района на Летище София, който ще бъде изграден на терен на „България Ер Мейнтенанс“.

Пазарът на парцели през миналата година също бе активен както в градовете, така и в оформящите се индустриални зони извън тях. Сред по-големите сделки през изминалата година бяха две покупки на парцели с проекти за строителство на офис сгради в София. В страната пазарът бе движен основно от търсенето на земя за производства в областта на леката промишленост и автомобилните части.

Търговски площи

Миналата година беше първата от доста време, в която отвори врати нов мол - Markovo Tepe Mall в Пловдив. Предлагането на площи нараства незначително, а площите в молове са 738 500 кв. м или средно 103 кв. м търговска площ на 1 000 души население.

Нови откривания на големи търговски центрове в близките години не се очакват.

Пазарът остава поляризиран – с открояващи се добре работещи активи и такива, които имат нужда от препозициониране, било като търговски центрове, било като нещо друго, например офиси.

Последни новини
Още от Новини