Мей се надяваше Парламентът да няма думата относно Brexit

Върховният съд застана на пътя й

Тереза Мей, премиер на Великобритания. Даунинг стрийт 10, Лондон, Великобритания. 31.01.2017. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Тереза Мей, премиер на Великобритания. Даунинг стрийт 10, Лондон, Великобритания. 31.01.2017. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Тази седмица законодателите обсъждат законопроект, който да позволи на Тереза Мей да започне Brexit, пише Bloomberg. Все още не се знае дали Мей ще успее да стартира преговорите по напускането до казаната от нея дата 31 март.

Къде се намираме сега

Тази седмица правителството пусна законопроекта. Това е първата от поне 10 стъпки, през които трябва да мине в Парламента. Това означава, че проектът е разгледан от Долната камара и е дадена заповед за напечатването му.

Какво означава това за Brexit

Този проект трябва да бъде разглеждан по-скоро като спънка за правителството, отколкото като нещо, което ще остави следата си в историята. Инвеститорите ще следят изкъсо отделните етапи в развитието на Brexit, особено в тези, в които правителството ще трябва да прави някакви компромиси. Спазването на срока от 31 март също е обект на интерес за инвеститорите. Това ще даде представа за политическата сила на Мей занапред.

Коя е следващата стъпка

Във вторник Камарата на Oбщините ще проведе второто разглеждане на проекта. Гласуване за или против ще се проведе в сряда. Ако проектът премине, следва третата стъпка. Принципно има изчакване от няколко седмици между първо и второ четене, но Мей се опитва да забързва нещата. Лидерът на Долната камара Дайвид Лидингтън поставя графика. Миналата седмица той каза на законодателите, че гласуването ще се проведе на 1-ви февруари.

Може ли Мей да загуби вота

Много слабо вероятно. Наистина рядко е за правителство да загуби вот в толкова ранен етап. Въпреки, че много от законодателите гласуваха против напускането на Великобритания на ЕС на проведения референдум, малко от тях се изказаха против резултатите. През декември Долната камара подкрепи предложения от Мей график за начало на Brexit. Лидерът на лейбъристката партия Джереми Корбин нареди на депутатите си да подкрепят член 50. В протест на това двама от екипа му си подадоха оставките.

Какво следва от това

Специално сформирана група може да започне да прилага промени по законопроекта. Този процес може да отнеме много време и точно заради това проектът бе написан от правителството изключително внимателно и стегнато. Мей иска да има минимални промени. След като този процес приключи, Долната камара ще гласува дали да приеме проекта и да го предаде на Камарата на Лордовете или не.

Какви промени са възможни

Промените могат да варират от лейбъристите, които искат безтарифен достъп до единния пазар на ЕС, до опитите на шотландската националистическа партия да гарантира правата на граждани, членове на ЕС, които живеят във Великобритания. Членове на консервативната партия може също да ги подкрепят и това би усложнило работата на Мей.

Кога всичко ще приключи

Краят ще дойде, когато и двете камари се съгласят със точната формулировка на проекта и го гласуват. Камарата на Лордовете могат да променят проекта също толкова, колкото и колегите им от Долната камара, но вероятно няма да могат да го спрат. Предложения график от Мей е Камарата на Лордовете да даде финалния си вот на 7-ми март, въпреки че тази дата може и да плава.

Последни новини
Още от Новини