В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Германия и Италия - две икономики, които се движат по различни пътища

Коментар на Ивелина Петрова във В развитие, 31.01.2017

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Икономическата действителност в еврозоната по страни продължава да се разминава съществено. Пример в това отношение са две от водещите европейски икономики  - Германия и Италия.

Докато инфлацията в Германия продължава да се ускорява, достигайки през януари най-високото си ниво от 3,5 години насам  - 1,9% на годишна база, то ръстът на потребителските цени в Италия през декември достига 0,5% на годишна база. Безработицата в Италия в размер на 11,9% е доста по-висока от германската - 4,1%.

Графика 1. Инфлация в Германия (жълта линия) и Италия (бяла линия) на годишна база. Източник: Bloomberg Terminal 

Проследявайки движението на паричния капитал в еврозоната, различна тенденция при двете икономики се наблюдава и по отношение на състоянието на баланса на Германската и Италианската централни банки. 

Графика 2. Движение на TARGET 2 баланса на централна банка на Италия (бялата линия) и Германия (червената линия). Източник: Bloomberg Terminal 

БВП на глава от населението в Германия се повишава през последните години, докато по този показател Италия все още не успява да достигне предкризисните си нива. 

Графика 3. БВП на глава от населението в Германия (жълтата линия) и Италия (бялата линия). Източник: Bloomberg Terminal 

В този контекст интересно е да погледнем и състоянието на публичните финанси на двете страни. Докато в Германия се върви по пътя на намаляване на дълговите нива, то в Италия публичният дълг като процент от БВП достига второто най-високо равнище след Гърция. 

Графика 4. Динамика на държавния дълг на Италия (бялата линия) и Германия (жълтата линия) като % от БВП. Източник: Bloomberg Terminal 

Публичният дълг на глава от населението в Италия нараства с 2 617 евро ($2 775) по време на управлението на бившия премиер на страната Матео Ренци. Въпреки неговите заявки за намаление на дълговото бреме при встъпването си в длъжност през 2014, дългът на италианците нараства с 7,6%, което надминава дори увеличението от 7% при управлението на Силвио Берлускони.

Графика 5. Динамика на публичния дълг на глава от населението в Италия при управлението на Романо Проди, Силвио Берлускони, Марио Монти, Енрико Лета и Матео Ренци. Източник: Bloomberg 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие