Европа: Може да се отказва достъп на бежанци, свързани с тероризма

Европейският съд прилага към бежанците по-мека форма на политиката на Тръмп

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Върховният съд на ЕС каза, че ако има силно вероятно съмнение за участие на бежанци в терористични организации, то те могат да бъдат върнати. Това се случи дни след като Тръмп блокира достъпа на хора от няколко държави с предимно мюсюлманско население, пише Bloomberg.

Съдът в Люксембург оправда отказването на достъп до Европа на хора, които са извършили терористични атаки или са свързани с такива. Причината за отказ от достъп до Европа ще трябва да премине през задълбочени проучвания.

Решението се взе само няколко дни след подобно такова, взето от Тръмп – за период от 90 дни да откаже достъп на бежанци от Иран, Сирия, Йемен и други, предимно мюсюлмански държави. Министър председателят на Канада Джъстин Трюдо и канцлерът на Германия Ангела Меркел се обявиха против действието на американския президент. Според тях подобни действия са недемократични.

Катализатор за решението на Върховния европейски съд е молбата за емиграция на гражданин от Мароко, който преди това е бил осъден за участието си в терористична организация. През март 32 души бяха убити на летището и в метрото на Брюксел, а този човек е бил пряко свързан с тези събития.

Последни новини
Още от Новини