Вълна от разногласия за таксата върху транзакции заля Европа

Държави, които преди подкрепяха идеята, сега увъртат и отлагат гласуването й

Лондонска фондова борса. Лондон, Великобритания. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Лондонска фондова борса. Лондон, Великобритания. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Таксата, която Европа предлага върху финансовите транзакции, е заклещена между финансовата реалност, която не ѝ позволява да съществува и политическия опортюнизъм, който я спасява от бърза смърт, пише Bloomberg.

Инициативата се поддържа от вътрешнополитически причини – тази година германският канцлер Ангела Меркел се кандидатира за четвърти път, а във Франция се подготвят за президентски избори.

Карел Лану, изпълнителен директор на CEPS, каза в интервю, че предложението за подобна такса "е мъртво отдавна, но на никой не му стиска да го признае" – социалистите във Франция, както и Меркел биха изпаднали в противоречие, тъй като отдавна подкрепят идеята.

Създадена през финансовата криза от 2008, таксата придоби форма през 2011. Нейната цел бе въвеждането на налози върху акциите, облигациите и дериватите като начин за контролиране на спекулациите и да накара индустриите да допринесат за икономиката. Проектът планирал да донесе €57 млрд. годишно.

Проблемът е, че подобна такса би накарала банките да търсят друга власт, точно когато Обединеното кралство се подготвя да напусне ЕС. Предложението не успя да събере минималния европейски вот.

През 2012 бе съживено от малък брой държави като „европейско подобрено сътрудничество“, за което са нужни минимум 9 държави.

Преди повече от 4 години, поради икономически и политически притеснения свързани с FTT (financial transaction tax), държави като Германия, Словакия, Австрия и Франция държаха предложението за таксата живо. Всеки пропуснат срок за реализиране на плана частично го развива, но и отлага. Таксата върху финансовите транзакции остава на дневен ред дори и по време на подготовката на изборите във Франция.

Бъдещото напускане на Великобритания би прекратило въвеждането на подобна такса. Париж и Франфурт се опитват да примамят банкови инвеститори от Лондон, преди Великобритания да напусне ЕС.

При наличието на тази такса, някои банкери, замислящи преместване на бизнеса си в друга държава, биха се разубедили от инвестиране в ЕС. Държавите, които подкрепяха финансовата такса започват една по една да се дистанцират от идеята. Ситуацията в Европа е прекалено нехомогенна и въвеждането на подобна такса има шанс да попречи на политическата и икономическата стабилност в редица държави.

Последни новини
Още от Новини