Нови преговори за измъкване на Гърция от кризата

Наближаващите избори в Европа изострят преговорите между Гърция и кредиторите ѝ

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се запътва към среща с кредиторите Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Гръцкият премиер Алексис Ципрас се запътва към среща с кредиторите Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Гръцкият пазар за акции и облигации се срина в понеделник, след като правителството на Гърция не можа да изглади различията си с европейските кредитори около условията, приложени към последния спасителен план за държавата.

Международният валутен фонд каза, че дългът на Гърция е поел по нестабилен път. Близо две трети от кредиторите поискаха връщане на следващия транш заеми. Въпреки, че правителството на Гърция постави редица точки, с които се задължи да довърши плана, кредиторите не бяха доволни.

Държавата с най-голям външен дълг в цяла Европа е заклещена в преговори с Европейската централна банка, Европейската комисия, Европейския механизъм за стабилност и Международния валутен фонд относно условията за заемите, които я поддържат от 2010 насам. Според Международния валутен фонд състоянието на гръцките финанси е „крайно недостатъчно, нечестно и невъзможно за поддържане“.

Гръцките акции паднаха с 3,7%, най-ниското ниво от 15 декември насам. Това добави към съмненията дали Фондът ще се присъедини към спасителния план на Гърция.

Германия, както и няколко други европейски правителства, казаха, че неспособността на Гърция да получи подкрепата на МВФ би значела нужда от ново споразумение, което трябва да се одобри от други правителства. В допълнение на изисканото от МВФ допълнително орязване на пенсиите и намаляване на долната граница на плоския данък, те натискат и европейските кредитори за премахване на някои мерки за намаляване на дълга на Гърция.

Правителството на Алексис Ципрас потърси компромис в преговорите, като предложи да се подсигурява бюджетният излишък преди плащанията на дълга. Предложението бе през първите 5 години излишъкът да е равен на 3% от брутния вътрешен продукт, следващите 5 години да падне на 2,5%, а от 2029 натам да се задържи на 2,3%. Ако предложението бъде одобрено, Гърция ще може да си позволи по-нисък бюджетен излишък в сравнение с предвиденото в настоящото споразумение за спасителния им план и по-висок от предложеното от МВФ. Разрешаването на проблема трябва да побърза, ако иска да приключи преди провеждането на изборите в няколко от най-големите държави в Европа. Колкото повече се приближаваме към предстоящите избори в Европа, толкова по-трудни ще са преговорите и постигането на споразумение.

Последни новини
Още от Новини