Лавров: Путин и Тръмп си говориха без излишен морализъм

Разговорът беше приет като първа официална стъпка към подобряване на отношенията между Русия и Америка

Президентът на САЩ Доналд Тръмп говори по телефона с руския си колега Владимир Путин Снимка: Pete Marovich/Pool via Bloomberg Президентът на САЩ Доналд Тръмп говори по телефона с руския си колега Владимир Путин Снимка: Pete Marovich/Pool via Bloomberg

Руският лидер Владимир Путин и американският президент Доналд Тръмп може да се срещнат отново преди срещата на Г20 през юли. Наскоро проведеният телефонен разговор между двамата президенти даде началото на подобряването на отношенията между двете държави. Дмитри Песков, говорителят на Кремъл, каза, че острите отношения между САЩ и Русия в миналото и липсата на уважение са възпрепятствали разбирателството им.

Според министъра по външната политика на Русия Сергей Лавров разговорът в събота преминал добре от политическа и лична гледна точка. Също така каза, че е имало взаимно уважение и желание за комуникиране без излишен морализъм. 

Проведеният разговор е една от първите прояви на Тръмп, чиято цел е да подобри отношенията с Русия след изострянето им през управлението на Обама. През мандата на миналия президент на САЩ бяха наложени санкции на Русия за анексирането на Крим, подкрепата на сепаратисти в Източна Украйна и към сирийския президент Башар ал-Асад. 

Разговорът между Тръмп и Путин се е съсредоточил главно върху битката срещу тероризма. Не са разговаряли за наложените санкции за украинската криза, каза Песков. И двете държави са съгласни да си сътрудничат по темата с тероризма. 

Последни новини
Още от Новини