Електронни етикети с blockchain влизат в магазините в България

Иновацията се бори с фалшификатите и осигурява обратна връзка

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Българската търговска мрежа вече може да разчита на иновативна защита срещу фалшиви стоки, след като българският стартъп Recheck пусна в употреба електронни етикети, съобщават от компанията. Освен за борба с измамите от компанията заявяват, че иновацията позволява и последваща комуникация между фирмите и техните клиенти. 

Електронни етикети Recheck се прикрепят към оригинални продукти за гарантиране на тяхната автентичност и произход. Предназначени са за производители и им позволяват да оставят отпечатък за идентичност върху своите изделия, да продължат комуникацията с клиентите и след покупка, както и да добавят повече стойност в продуктите си.

„Основното предназначение на Recheck е да защити уникалността на широка гама от продукти. Изключително подходящ е за всякакви изделия, които са застрашени от фалшифициране - облекло, алкохол, електроника, лекарства, бижутерия, премиум и луксозни продукти, бутикови артикули и дори предмети на изкуството. Освен удостоверяването на произхода обаче, електронният етикет позволява и операции като заявяване на собственост, управление на гаранцията, препродажба и защита от кражби“, каза Емилиян Енев, съосновател на Recheck.

Recheck e модерен и ефективен начин  за управление на дигиталната  идентичност на изделия в рамките  на пълния им жизнен цикъл, допълват от компанията.

„Един интересен аспект при разработката на системата е, че крайните потребители не разчитат на централно звено за удостоверяване. Вместо това ние използваме независима криптографска мрежа - т. нар. blockchain, която гарантира сигурността на данните чрез хиляди изчислителни възли“ - добавя Емил Стоянов, съосновател на проекта.

Технологията blockchain нашумя през последните години с това, че е в основата на криптовалутата bitcoin, а днес се тества от десетки банки, технологични компании и дори правителствени институции, които виждат огромен потенциал в нея.

Електронните етикети Recheck имат няколко нива на защита - физическо, визуално, криптографско и технологично. Цифровите носители се запазват във физическа цялост сгънати и се прикрепят към продуктите чрез саморазрушаващи се холограмни стикери, които не могат да се възстановят след скъсване или разлепване. От друга страна, секретният код за регистриране на собственост е защитен със скреч фолио и всеки опит за изтриване може да бъде разпознат. А самата дигитална идентичност на продуктите с Recheck етикет се защитава с криптографски подписи, като програмираните данни е невъзможно да бъдат манипулирани или изтрити в blockchain средата.

Последни новини
Още от Новини