Български фермери ще учат французи на екоземеделие

България, Белгия и Франция - домакини на екопроект на Greenpeace за обмен на фермери от шест държави

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Френски фермери ще се учат от български колеги как да отглеждат продукцията си екологично, като посещенията са част от международна програма за ферменски омбен на Greenpeace, съобщават от екологичната организация.

В рамките на проекта 16 фермери от цяла Европа ще се включав за обмен на знания в областта на екологичното земеделие. Четирима чуждестранни фермери ще посетят стопанствата на производители от България, които се специализират в биологичното земеделие. Целта е участниците да придобият опит от първа ръка за устойчиви земеделски методи за отглеждането на различни земеделски култури, вариращи от производство на собствен фураж за животни до намиране на свободни от синтетични химически пестициди.

Земеделските стопанства – домакини се намират в Белгия, България и Франция и представляват набор от различни сектори. 16-те фермери, които участват в програмата, са от Белгия, България, Гърция, Франция, Италия и Словакия.

Greenpeace организира и серия от посещения и семинари в цяла Европа, където екологични и конвенционални земеделски производители имат възможност да обменят опит и идеи, както и да научат за алтернативни решения.

Над 400 участници се включиха в тези събития през 2016 година, уточняват от Greenpeace.

В допълнение, „Грийнпийс“ стартира и wwww.farmers2farmers.org – онлайн платформа за насърчаване и споделяне на екологични земеделски методи, практикувани от фермери от цяла Европа. Платформата представя реалния опит и съвети от тези земеделски производители и насърчава обмена на знания в рамките на широка и разнообразна селскостопанска общност, се казва в съобщението на екологичната организация.

Последни новини
Още от Новини