МВФ: В дългосрочен план гръцкият дълг е взривоопасен

Правителственият дълг на Гърция ще достигне 275% от БВП до 2060

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Публичният дълг на Гърция и нуждата от финансиране ще се окажат „взривоопасни“ през следващите десетилетия, ако Европа не преразгледа спасителната си програма за облекчване на дълговото бреме, предупреждават от МВФ, съобщи Bloomberg.

При базов сценарий правителственият дълг на Гърция ще достигне 275% от БВП до 2060, при което брутната сума, необходима за покриване на задълженията, ще представлява 62% от БВП, посочват от МВФ. По оценки на гръцкото правителство публичният дълг достига около 180% от БВП.

Източник: Bloomberg Terminal 

В доклада на МВФ се посочва още, че някои от предложенията на финансовите министри от еврозоната относно гръцкия дълг „не са достатъчно конкретни, за да позволят пълна оценка“ на влиянието им върху устойчивостта. На срещата си миналата седмица в Брюксел финансовите министри не успяха да постигнат споразумение относно предоставянето на понататъшна помощ в подкрепа на страната, чиято спасителна програма в размер на 86 млрд. евро ($92 млрд.) е в процес на преразглеждане.

Бордът на МВФ ще обсъди способността на Гърция да обслужва задълженията си на 6 февруари. От МВФ подчертават, че спасителната програма за Гърция е обречена на неуспех, освен ако страната не предприеме последващи стъпки в посока овладяване на държавните разходи или кредиторите не решат да облекчат условията по дълга.

Гръцкият дълг е „прекомерно неустойчив“ и „дори с пълно прилагане на политиките, договорени в рамките на Европейския стабилизационен механизъм, публичният дълг и нужда от финансиране ще се окажат взривоопасни в дългосрочен план“, се посочва в доклада. „Устойчиво преструктуриране“ на гръцкия дълг е необходимо за възстановяване навременното обслужване на задълженията.

От своя страна, Гърция трябва да се справи с укриването на данъци и разшири данъчната си основа, посочват от МВФ, повтаряйки препоръките си от предходни доклади. Гръцкото правителство също трябва да ребалансира разходите, свързани с пенсионната система и да се справи с лошите кредити, които натежават на банковия сектор.

В унисон с кредиторите от еврозоната МВФ иска Гърция да въведе закон, с който да бъдат задействани мерки за икономии, в случай, че страната не успява да поддържа бюджетен излишък преди лихвени плащания в размер на 3,5% от БВП.

Последни новини
Още от Новини