Ford може да загуби $600 млн. през 2017 от срива на паунда

Британската лира е спаднала с 16% спрямо долара и с 10% спрямо еврото след вота за Brexit

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Ford може да загуби 600 млн. долара в следствие на срива на британския паунд. Валутата на Великобритания е паднала с около 16% спрямо долара и около 10% спрямо еврото от референдума за Brexit до сега, пише Independent. 

Главният изпълнителен директор на Ford за Европа Джим Фарли предупреди, че спадът в стойността на паунда след вота за Brexit може да струва на компанията $600 млн. през тази година.

В интервю за BBC Фарли заяви, че компанията ще има "много работа през 2017, за да компенсира спада на лирата".

Ford прави два милиона двигателя във Великобритания и в компанията работят 15 000 души, като половината от тях са инженери, работещи за продукти, продавани в целия свят, напомня Фарли.

"Ние имаме повече служители от Nissan и повече от Toyota и Honda взети заедно във Великобритания. Ето защо споразумението между Великобритания и ЕС е толкова критично важно".

Миналата седмица премиерът Тереза Мей каза, че Великобритания планира да напусне единния пазар и че тя ще се стреми да сключи сделка за свободна търговия с останалата част от ЕС.

Друг страх за производителите на автомобили е перспективата Великобритания да напусне митническия съюз на ЕС, което ще доведе до скъпоструващи митнически проверки по  "правилото за произход".

В речта си Мей намекна за възможност за компромис, за да се запазят някои елементи на митническия съюз с ЕС за специфични сектори. Въпреки това съмненията относно законосъобразността и целесъобразността на такава договореност остават в сила.

Карлос Госн, главен изпълнителен директор на Nissan, миналата седмица каза, че инвестициите на компанията във Великобритания ще бъдат "преоценени", ако Мей постигне лоша Brexit сделка, въпреки че през октомври 2016 компанията се ангажира да базира следващата си производствена линия на Qashqai и X-Trail моделите си в подразделението си в Съндърланд, осигурявайки над 7000 работни места.

Последни новини
Още от Новини