Падна глобата от $500 хил. за българските щангисти

Международният арбитражен съд отсъди срещу IWF

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ) спечели делото срещу Международната щанги федерация(IWF) за отмяна на наложената глоба от 500 000 долара. Решението стана факт, след като Международния спортен арбитраж  (КАС) в Лозана се произнесе в полза на БФВТ и постанови глобата за невалидна, съобщи адвокат Радостин Василев, който защитава интересите на България, пише dnes.bg.

Така Българската федерация вдигане на тежести(БФВТ) стана първата успяла да отмени решение на Международната щанги федерация(IWF) за огромна финансова санкция.

Това е третата голяма победа за българската страна по случая, след като през юни 2015 IWF уважи аргументите на БФВТ и наложи минимални наказания на българските щангисти, намесени в допингслучая. Вместо регламентираните по правилник четири години лишаване от състезателни права за първо провинение и доживотно наказание за второ, нашите тежкоатлети получиха съответно 9 месеца и 18 месеца.

Този случай също бе без прецедент и драстичното намаляване на наказанията показа, че световната щанги федерация е взела предвид безспорните доказателства, че българите са станали жертва на чужда небрежност.

След това през миналата година КАС отмени първоначално наложената глоба, но IWF спря българите от участие на Олимпиадата в Рио и се опита повторно да глоби БФВТ с половин милион долара - нещо, което сега КАС отново постанови като неправомерно и се произнесе в полза на българската страна.

"Повторното Решение на КАС е нов категоричен сигнал от най-авторитетната правна институция в спорта, че вината е извън нас," заяви президентът на БФВТ Неделчо Колев.

Последни новини
Още от Новини