Още проблеми очакват еврозоната: МВФ

Сближаване на икономиките от еврозоната препорачва МВФ

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Международният валутен фонд (МВФ) препоръча на 19 страни членки на еврозоната да сближат още повече икономиките си, ако искат да избегнат провтарящи се кризи. Това сочи доклад посветен на редовната оценка на институцията относно състоянието на зоната на единната валута, представен на срещата на финансовите министри от еврозоната, пише агенция Фокус. 

От МВФ посочват, че "отчасти поради продължаващи различия в конкурентноспособността" така и не настъпва "конвергенцията в реален доход на глава от населението" сред дванайсетте първоначално приели еврото държави.

„Без повече конвергенция, валутният съюз най-вероятно ще страда от пристъпи на нестабилност“, се казва в доклада.

От Международния валутен фонд казват още, че икономическото възстановяване е стегнато, прогнозирайки растеж от 1,6% за тази година, както и през 2018 и 2019 година. Но перспективите за средносрочен растеж са слаби и буферите за смекчаване на потенциалните рискове са нараснали слабо. 

„Държавите с висок държавен дълг ще се сблъскат с трудности в справянето с по-високите разходи по вземане на заеми, когато изготвящите монетарните политики започнат да намаляват степента на акомодация“, предупреждава МВФ. 

„Политическите раздори в напредналите икономики може да предвещават известни драматични промени в политиките, като в няколко страни-членки на еврозоната престоят избори, а някои избиратели изразяват скептицизъм относно достойнствата на интеграцията“, се казва в оценката. 

„Процесът на отделяне на Обединеното кралство от Европейския съюз все още е обект на много неясноти и ще окаже въздействие върху доверието“, според експертите на Фонда. 

Международният валутен фонд подчертава необходимостта от увеличаване на вътрешното търсене и инвестирането в големите нетни износители в еврозоната, като Германия и Нидерландия, докато Италия и Португалия трябва да подобрят своята продуктивност. 

„Повече вътрешно търсене в Германия и Нидерландия, и други държави-големи нетни външни кредитори, ще помогне за намаляване на техните прекомерно големи излишъци по текущата сметка, докато страните нетни външни длъжници, като Италия и Португалия, да предприемат още структурни реформи за повишаване на производителността.“

Последни новини
Още от Новини