Италия и Испания искат водеща роля в съживяването на ЕС

Западното лидерство на ЕС щяло да отслабне заради изборите

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Лидерите на Италия и Испания се договориха да се борят за по-голяма роля в заздравяването на Европейския съюз по време на предстоящите срещи на високо равнище в ЕС, след като Франция, Германия и други държави се подготвят за избори, което може да отслаби западното влияние в ръководството на европейската общност, предава Associated Press. 

"Италия и Испания могат да играят ключова роля през идните месеци, като движещи сили за съживяването на Европейския съюз", заяви премиерът на Италия Паоло Джентилони на пресконференция след разговорите в Мадрид с испанския премиер Мариано Рахой. 

Джентилони и Рахой ще се срещнат с лидерите на Португалия, Франция, Гърция, Малта и Кипър за еднодневна среща в Лисабон днес, 28.01.2017. Те планират да посетят и срещата на високо равнище, на която ще се съберат всичките 28 държави на ЕС следващия месец в Малта, както и срещата през март в Рим, за да се отбележи 60-тата годишнина от основаването на Европейския икономически съюз.

Лидерите се договориха и да подновят редовните двустранни срещи, прекратени през 2013, поради хладните отношения между Рахой и бившия италиански премиер Матео Ренци. 

Рахой изказа съболезнования на Джентилони за инцидентът, при който лавина уби 29 души, свличайки се върху хотел и затискайки го под тонове сняг. 

Запитан относно развитието на взаимоотношенията между Мексико и САЩ, Рахой заяви, че се е надявал двете държави да се разберат "в духа на добросъседските взаимоотношения". 

"Убедени сме, че справедливостта и здравият разум ще надделеят", заяви той.

Последни новини
Още от Новини