Google: Връщайте се веднага в САЩ

Компанията връща служители в САЩ заради указа на Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписва укази в Залата на героите в Пентагона. 27 януари 2017. Вирджиния. Photo by Olivier Douliery/Abaca Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписва укази в Залата на героите в Пентагона. 27 януари 2017. Вирджиния. Photo by Olivier Douliery/Abaca

Alphabet Inc. изпрати съобщение до служителите си, пътуващи в чужбина, които може да бъдат засегнати от президентския указ на Доналд Тръмп за ограничаване на имиграцията, съобщи Bloomberg.

Главният изпълнителен директор Съндар Пичай изпрати бележка до служителите си в петък, 27 януари 2017 да се връщат в страната, като обясни, че над 100 души са засегнати от указа.

„Мъчително е да видим какви лични разходи носи този указ на колегите, написа Пичай в бележка, с кояко разполага Bloomberg.

„Винаги сме заявявали мнението си по имиграционните въпроси публично и ще продължаваме да го правим”.

Коментарът подчертава растящия разрив между администрацията на Тръмп и няколко водещи американски технологични компании, които наемат много имигранти и лобират за ограничаване на имиграционните ограничения.

Тръмп подписа в петък указ, забраняващ на лица от седем преобладаващо мюсюлмански страни да влизат в САЩ за 90 дни. Гражданите на Сирия, Ирак, Иран, Судан, Сомалия, Йемен и Либия няма да имат право да посещават САЩ за този период, докато правителство установи от каква информация се нуждае, за да позволи достъп.

Часове след подписването на указа притежатели на Зелена карта и визи бяха възпрепятствани да се качат на полети за САЩ, пише NYT.

Арабско-американският антидискриминационен комитет каза, че хората, които вече са кацнали са задържани на летищата и им е казало да се върнат там, откъдето идват.

Основателят на Марк Зукърбърг критикува указа на президента Тръмп за имиграцията.

„Подобно на мнозина от вас и аз съм загрижен за ефекта от новия указ, подписа от президента Тръмп”, написа Марк.

 

Какво съдържа указът на президента:

Сирия

Тръмп нареди Държавният департамент да спре издаването на визи за сирийци.

Бежанци

Тръмп разпореди 4-месечно прекратяване на националната програма за бежанци. Квотата за прием тази година се намалява наполовина до 50 000 души от цял свят. Обама бе определил квота от 110 хиляди.

През 2016 САЩ прие 84 хиляди бежанци, включително 12,5 хиляди сирийци.

На 27 януари Държавният департамент издаде и предупреждение за гражданите на САЩ да не пътуват до Либия, а тези, които са там незабавно да напуснат.
 

Последни новини
Още от Новини