ЕК разкритикува Румъния за плановете й за амнистия

Брюксел: Освобождаването на хиляди затворници може да попречи на борбата с корупцията

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Европейската комисия разкритикува планираната от румънското правителство индулгенция за затворници, която ще засегне хиляди осъдени престъпници, включително и лидера на управляващата партия, пише  Guardian.

Комисията заявява, че двете извънредни постановления са потенциален удар за дългата борба на Румъния срещу корупцията и заплашват да подкопаят принципите на правовата държава.

В годишния си доклад за състоянието на корупцията в страната, Комисията заяви, че Румъния има зад гърба си "редовни опити да се променят антикорупционните закони, често без консултация с ключови държавни и съдебни институции".

Указите, публикувани на 18 януари "могат да повлияят върху правната рамка по отношение на корупция и да заплашат резултатите от проведената до момента борба с корупцията", се казва още в позицията на ЕК.

Намесата на европейската институция идва в подкрепа на 10 000 румънски граждани, които се събраха в Букурещ миналия уикенд, за да протестират срещу плана.

Съгласно предложенията, хиляди затворници с присъди по-малки от пет години, както и тези, с условни присъди, ще бъдат помилвани.

Дава се и ново определение на престъплението "злоупотреба със служебно положение" и се ограничава срокът, в който жертвите могат да се оплачат от такова престъпление, като прокуратурата трябва да се намеси в срок от шест месеца след предполагаемото нарушение.

Затворническите власти в Румъния твърдят, че 3 700 затворници ще бъдат освободени, съгласно новия указ, а информацията от правителството казва, че освободените осъдени лица ще бъдат 2 500.

Премиерът Сорин Гриндяну заяви, че иска да въведе промените, за да облекчи претоварените румънски затвори. По думите му осем затвора в Румъния са 200% претоварени, а средната натовареност на местните затвори е 150%.

Критиците на мярката твърдят, че предложенията, вместо да помогнат на системата, целят да помогнат на правителствени съюзници, осъдени за корупция.

Последни новини
Още от Новини