11 Нобелови лауреати срещу миграционната политика на Тръмп

Нобелисти и хиляди учени с петиция за отмяна на дискриминационната политика на президента

Доналд Тръмп. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Доналд Тръмп. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

11 Нобелови лауреати и хиляди учени протестират срещу указа за миграционни ограничения, подписан от новия американски президент Доналд Тръмп. Петицията, подписана от изтъкнатите учени се обявява срещу указа президента на САЩ за ограничаване на приемането на бежанци в страната с цел да не могат да влизат ислямски терористи, съобщава Washington Post.

Указът на Тръмп обявява 30-дневна забрана за влизане в САЩ на хора от Ирак, Сирия, Иран, Судан, Либия, Сомалия и Йемен и замразява за 4 месеца програмата за приемане на бежанци в САЩ.​

Петицията е била подготвена и разпространена още в четвъртък, преди президентът да подпише указа. Сред първите подписали са редица насители на Нобелова награда, медалисти на премиите "Фийлдс" и "Джон Бейтс Кларк", членове на Националната академия на науките в САЩ.

Един от подписалите - професор Емъри Бъргър от университета "Амхърст" в Масачузетс, каза, че вече се е чул с много учени от чужбина, които вероятно ще подкрепят петицията и се канят да бойкотират конференции и научни форуми в САЩ. Според него много студенти са ужасени, че няма да могат да се върнат в американските университети, в които учат, ако пътуват до родината си.

В петицията учените наричат мерките, обявени от Тръмп, дискриминационни, противоречащи на националните интереси на САЩ и "налагащи незаслужено бреме върху хора, които са наши студенти, приятели, колеги и членове на нашите научни общности".

Администрацията на Тръмп не е отговорила на отправеното им запитване да коментират петицията, съобщава Washington Post.

Последни новини
Още от Новини