Турция може да анулира договора за реадмисия

Анкара изпрати повторен иск за екстрадиция на военните, заподозрени в участие в опита за преврат

Афганистански бежанци на о-в Лесбос, Гърция. 8/12/2012. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg Афганистански бежанци на о-в Лесбос, Гърция. 8/12/2012. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg

Турция би могла да анулира договора за реадмисия на мигранти, подписан с ЕС и Гърция след отказа на Атина да екстрадира осем военнослужещи, които обвинява в съучастие в неуспешния опит за преврат през юли 2017, съобщи АФП, цитирайки турския министър на външните работи.

„Имаме споразумение за реадмисия с Гърция и с ЕС. Ще вземем нужните мерки, включително анулиране на този договор за реадмисия”, каза Мевлют Чавушоглу по обществената турска телевизия .

Анкара и Брюксел подписаха договора през март.

Той позволява връщането в Турция на всеки имигрант, незаконно влязъл в Гърция.

Двустранното споразумение между Анкара и Атина, сключено преди това предвижда връщане на нелегалните мигранти.

Гърция не връща военните

Върховният съд в Гърция отхвърли в четвъртък, 26 януари 2017 иска за екстрадиция, отправен от Турция за осемте военнослужещи, заподозрени от Анкара в участие в опита за преврат на 15 юли 2016.

Турските власти повториха иска в петък.

Офицерите са задържани в Гърция след като кацнаха с хеликоптера си в СИ Гърция на 16 юли 2017.

Върховният съд в Гърция нареди освобождаването им при екстрадиция, но военните остават в затвора в очакване на решение на заявлението им за убещиже. Съдът обоснова решението си да отхвърли първия иск за екстрадиция с „нарушаване на правата” на офицерите „без оглед на степента на вина или тежестта на престъплението, в което се обвиняват”, пише Катимерини.

 

В коментара си след решението на съда президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза, че това би навредило на двустранните отношения. Ердоган каза, че премиерът Ципрас му обещал да върне офицерите. „Първата нощ след преврата му се обадих. Той каза, че въпросът ще се реши до 15-20 дни”, е казал Ердоган, цитиран от Катимерини.

Говорителката на ЕС каза, че е уверена, че сътрудничеството с Турция в миграцията ще се запази.

Последни новини
Още от Новини