Тръмп спира визите за държави с тероризъм

Американският президент планира значително да намали притока на бежанци в страната

Снимка: Shawn Thew/Pool via Bloomberg Снимка: Shawn Thew/Pool via Bloomberg

Президентът Доналд Тръмп ще затвори границата за почти всички бежанци и хора, бягащи от държави с насилие - ден, след като даде клетва да построи стена по мексиканската граница, съобщава Bloomberg. 

Тази политика е част от плана му да заздрави американската граница. Според Тръмп тези хора ще нанесат предимно щети на Америка - риск, който той не мисли да поема. Също така смята значително да засили разглежданията на заявките на искащите да посетят САЩ.

Детайлите по изпълнение на плана може и да се променят, но администрацията на Тръмп обмисля прекъсване в размер на 120 дни на приемането на молбите за визи на бежанците, както и намаляване на допустимия брой визи от 110 хил. на 50 хил. годишно. Издаването на визи за държави от Близкия изток и Северна Африка, които са силно обвързани с терористични атаки, ще бъде временно блокирано докато не се изготви списък с държави, на които издаването на визи ще бъде спряно перманентно.

Тръмп каза, че влизането в САЩ ще бъде много трудно, тъй като той не иска терор на територията на своята държава. Според него Европа е допуснала голяма грешка, позволявайки на толкова много бежанци да се установят на територията ѝ. За разлика от предшественика си Тръмп обмисля да работи заедно с Русия и Турция, за да се бори срещу Ислямска държава в Сирия. Искът на новия президент на САЩ да се ограничи достъпа до американска почва на хора, бягащи от религиозно или политическо потисничество в търсене на безопасно място, е силно критикуван от активисти на редица организации за човешките права.

Според тях политиката на Тръмп ще създаде анти-мюсюлманско настроение, накърнявайки имиджа на САЩ в света. Сенаторът Крис Мърфи, демократ от Кънектикът, критикува поведението на Тръмп: „Първо бомбандираме държавата ви, създавайки хуманитарен ад, а после ви заключваме вътре. Това е филм на ужасите, а не външна политика.“

САЩ вече е приела 25,671 бежанци от началото на тази фискална година. Това включва 10,477 бежанци от Близкия изток, от които 3,566 са сирийци. Според новата политика на президента Тръмп всеки пуснал молба за не-имигрантска виза ще трябва да премине през интервю лице-в-лице, включително и тези, които посещават страната за пореден път. Администрацията на Обама държи на допускането на хора с преки връзки в Америка, както и жени и деца в спешна нужда от медицинска помощ или в заплаха от политическо преследване.  

Последни новини
Още от Новини