Facebook обясни по-ясно как да пазите профила си

ЕК ще включи технологични компании в директивата за ePrivacy

Логото на Facebook Inc. на екраните в офисите на Facebook в Лондон, Великобритания. 8/10/2016. Photographer: Jason Alden/Bloomberg Логото на Facebook Inc. на екраните в офисите на Facebook в Лондон, Великобритания. 8/10/2016. Photographer: Jason Alden/Bloomberg

Социалната мрежа Facebook съобщи на 26 януари 2017, че е подготвила нови Privacy Basics – възможностите за защита на личните данни.

„Privacy Basics съдържа подобрена функционалност и основните теми на най-често задаваните въпроси в областта на сигурността и неприкосновеността на личното пространство”, съобщава компанията в страница от мрежата си.

„Правим тези подобрения в рамките на Деня на защита на личните данни, провеждат всяка година на 28 януари”, съобщава Facebook.

Facebook показва тук как можете да управлявате постовете си, които вече сте изтрили, списъка с приятели, профила си, харесвания и коментари, които сте писали.

Тези функционалности съществуваха и досега. Само че бяха по-трудни за откриване в менютата.

Европа иска повече защита на личното пространство

Facebook, Google и други интернет компании се готвят за новите, по-стриктни правила на ЕС, които ще ограничат достъпа до данни на потребителите.

ЕС представи в Брюксел тази седмица проект за редакция на директивата за защита на правата онлайн, който ще дадат на потребителите повече контрол над настройките и ще ограничат пороя запитвания за даване на съгласие чрез бисквитки в мрежата.

"Новите правила ще разширят европейския закон за ePrivacy извън мобилните оператори и ще включват „нови доставчици на електронни комуникационни услуги като WhatsApp, Facebook Messenger, Skype, Gmail, iMessage или Viber”, пише Европейската комисия на сайта си на 10 януари 2017.

92% от европейците казват, че за тях е важно мейлите им и онлайн съобщенията да остават поверителни, според данни на Евробарометър от 2016. В България 65% /колкото и в Германия/ от запитаните са казали, че искат криптиране на съобщенията си, според същото проучване.

 

Последни новини
Още от Новини