Пенсионните фондове с двойно по-висока доходност през 2016

УПФ отчитат средна претеглена номинална доходност от 4,1%

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Средно претеглената номинална доходност на Универсалните пенсионни фондове (УПФ) достига 4,1% през 2016, което е повече от два пъти повече в сравнение с 2015, когато доходността беше 1,47%, показват актуалните данни на Комисията за финансов надзор (КФН).

Професионалните пенсионни фондове, в които се осигуряват работещите в първа и втора категория труд, изпращат 2016 със средна претеглена номинална доходност от 4,48 на сто. Доброволните фондове, които формират т.нар. трети стълб на пенсионната система, отчитат доходност от 5,23%. За сравнение, през 2015 доходността на двата вида фондове е съответно 1,78 на сто и 1,68%.

За разлика от 2015 през миналата година сред универсалните фондове няма дружество, което да регистрира отрицателна доходност. Всички изпращат годината на плюс, като най-висока е доходността, отчетена от УПФ „Съгласие“ – 6,6%.

При професионалните пенсионни фондове едно дружество записва отрицателна доходност – „ППФ Бъдеще“ (-0,33%), а „ППФ Съгласие“ постига най-висока –  6,37%.

Единственият доброволен пенсионен фонд по професионални схеми – този на „ДСК-Родина“, и в който по избор могат да се осигуряват допълнително работещите в първа и трета категория труд, изпраща миналата година с доходност от 4,8 на сто.

При доброволните пенсионни фондове най-висока е доходността на отново на „Съгласие“ – 8,71%, а най-ниска – на ДПФ „Бъдеще“ - 0,51%. Всички фондове в тази група отчитат положителна доходност.

Няколко са причините за ръста в доходността на пенсионните фондове през 2016, коментираха пред Investor.bg представители на пенсионните дружества. Първият фактор, оказал влияние, е ръстът на борсите в Европа и САЩ. Не е за пренебрегване, че и част от акциите на Българската фондова борса (БФБ – София) чувствително поскъпнаха.

Според експерти падането на лихвените проценти до рекордно ниски стойности също е сред основните причини за скока в доходността. Ефектът обаче се възприема по-скоро като еднократен и дори е надскочил очакванията, заради което от сектора не залагат на това лихвите да продължат да вървят надолу. По-скоро облагодетелстващият фактор би бил ръст в цените на акциите, тъй като една част от инвестициите на фондовете са в активи с нефиксирана доходност, различни от облигации.

При доброволните пенсионни фондове има доста по-голяма разлика между най-ниската и най-високата постигната доходност от управлението на средствата на осигурените. Причината се крие в разликата в портфейлите и по-активната търговия на някои дружества, обясняват представители на сектора.

В същото време добрите резултати са постигнати в трудна среда и под натиска на проверката на активите на пенсионните дружества, която беше удължена до началото на февруари. Годината премина и в организация и очакване на промени в Кодекса за социално осигуряване.

Дружеството с най-висока постигната доходност през миналата година сред универсиалните пенсионни фондове е „Съгласие“. Очакванията на компанията са били за доходност между 3 и 3,5% за 2016, а двойно по-високия резултат от дружеството отдават на по-голямата активност при търговията и неочаквано голямото понижение на лихвените проценти.

Последни новини
Още от Новини