Кметът на Рим получи призовка от градските прокурори

Вирджиния Раджи трябва да обясни защо е приела кандидатурата на Ренато Мара, а след това я е анулирала

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Кметът на Рим Вирджиния Раджи е получила призовка от градски прокурори, касаещa назначаването на служителите ѝ. Това съобщи самата Раджи, която член на борещото се срещу статуквото политическо движение „Пет звезди“.

Според публикация на Раджи в социалната мрежа Facebook призовката е във връзка с предложението ѝ за кандидатиране на Ренато Мара за министър на туризма. Кандидатура, която тя след това е анулирала. За призовката са уведомени градският съвет и Бепе Грило, съосновател на движението „Пет звезди“.

В администрацията на Раджи има много случаи на подаване на оставка. „Пет звезди“ искат референдум за или против членството на Италия в еврозоната. Партията е на едно ниво с демократическата партия на министър председателя Паоло Джентолини, спрямо скорошно провела се анкета.

За партията „Пет звезди“ обект на внимание са доносите за политическа корупция. Често, ако за някой от политиците се разчуе, че е участвал в корупционна схема, те настояват за оставката му далеч преди да се произведе дело. Но според нова публикация в блока на Грило, техните политици не са задължени да подават оставка, ако към тях се проведе подобно разследване.

Според италианската медия Ansa Раджи е била разследвана за злоупотреба с властта за лични цели.

Говорителка на Раджи заяви в отговор на запитване от Bloomberg, че не е очаквала допълнителен коментар отвъд публикацията във Facebook. От офиса на прокурорите не бързаха на отговорят на обаждания.

Ренци, ръководител на демократическата партия, изиска от партията си да не прибързва с преценката си към Раджи.

Алесандро ди Батиста, старши законодател на партия „Пет звезди“, каза пред телевизия La 7, че Раджи е длъжна да обясни защо е приела кандидатурата на Мара, а после я е анулирала.

Последни новини
Още от Новини