България продължава да потъва в класацията за корупция

Ново проучване поставя страната ни на едно и също място с Турция и след Румъния по прозрачност

Снимка: maltatoday.mt Снимка: maltatoday.mt

България е класирана като 75-тата най-корумпирана държава в света и като най-корумпираната държава в Европейския съюз (ЕС) според гражданите, сочи последното изследване за прозрачност на Transparency International. Страната ни заема една и съща позиция с Турция.

Средната стойност на корупцията в света е 43 точки, като този принцип на измерване е обратен на изследването за прозрачност – ако една държава има 100 точки, то тя е „много чиста“. В това оценяване България има 41 точки, като през миналата година успя да се класираме на 69-та позиция. Румъния се класира на 57-ма позиция с 47 точки, а Хърватска, която се присъедини към ЕС през 2009, е на 55-та позиция с 49 точки. На Балканите държави като Македония, Албания, Косово, Черна гора, Босна и Херцеговина се представят по-зле от България в нивата си на корупция.

По-ниско класираните държави страдат от зле функциониращи институции като полицията и съдебната система. Дори и да има антикорупционни закони, те са потъпкани и игнорирани. Хората често се намират в ситуация на изнудване или търсене на подкуп в основополагащи институции. Те спират да търсят обезщетение, тъй като губят доверие в институциите.

Последни новини
Още от Новини