Алексис Ципрас отказва да приеме повече финансови ограничения

Нова среща между гръцкото правителство и европейските финансови министри ще реши бъдещето на кризата в южната ни съседка

Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция. Атина, 9 септември 2016. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция. Атина, 9 септември 2016. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg

Гръцкият министър председател Алексис Ципрас се противопостави на изискванията от кредиторите за допълнителни намалявания на пенсиите и увеличаване на данъците като метод за измъкването на Гърция от затрудненото положение, предава Bloomberg.

Ципрас заяви пред гръцки медии, че няма да отпусне и едно евро повече от договореното. Също така каза, че узаконяването на допълнителни ограничаващи мерки е чуждо не само на гръцката конституция, но и на демократичните принципи. Финансовите министри на еврозоната ще обсъдят ситуацията на Гърция в Брюксел в четвъртък. На събранието, освен гръцките власти, ще присъстват и представители на Европейската комисия, Европейската централна банка, Европейския стабилизационен механизъм и Международния валутен фонд. Срещата ще цели разплитането на казуса по измъкването на Гърция от икономическата си криза, което беше планирано да се случи преди година.

Международният валутен фонд смята предвиждания излишък от 3,5% до 2018 в брутния вътрешен продукт е прекалено оптимистичен. Те смятат, че излишъкът ще достигне едва 1,5%, и то с допълнителното орязване на пенсиите и намаляване на долния праг на доходи, върху които няма данъци. Гърция, от своя страна, предлага установяването на фискален механизъм, докато не изтече срока за стабилизирането ѝ. Механизмът ще наложи неуточнени финансови ограничения върху харчовете до 2019, ако целите на спасителния план не се постигнат до 2018. Трябва да се вземе решение преди 20 февруари, тъй като тогава е последното събрание на европейските финансови министри преди да започнат да се занимават с предстоящите избори. Веднъж започнали няма да могат да се съсредоточат върху гръцкия въпрос.

Вземането на решение може значително да се забави, ако МВФ реши да се въздържи от участие с преговорите. Германският финансов министър обяви, че ще напусне преговорите ако МВФ не участва в тях. Те ясно обявиха, че няма да напускат и ще продължат да имат голям интерес от програмата. МВФ неколкократно призоваха европейските кредитори да дадат повече аванс на Гърция както и гръцкото правителство да проведе нужните структурни реформи.

Последни новини
Още от Новини