Производството на стоки и услуги в еврозоната расте с 0,4%

Въпреки инфлацията, годината започва оптимистично за бизнеса

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Икономиката на еврозоната се разраства в началото на годината, докато натискът от инфлацията се увеличава, заявяват от английската компания за анализи IHS Markit.

Индексът PMI, следящ развитието на производствения сектор, показва, че има ръст от 0,4% при производството на стоки и услуги. Въпреки че падна на 54,3 пункта през януари от 54,4 пункта през декември, икономическата инерция се запази силна.

Икономисти, интервюирани от Bloomberg предсказаха увеличение на 54,5 пункта. Крис Уилямсън, главен икономист в IHS Markit, заяви, че най-вълнуващо е увеличението в наемането на работници през януари.

Графика: Bloomberg Terminal

Въпреки, че няма растеж в покупко-продажбите, увеличаването на търсенето подобрява ценообразуването между доставчиците.

Европейската централна банка, която от четири години не може да постигне инфлационния си таргет, се притеснява от липсата на значим растеж в ценовия пазар. За измъкване от кризата политиците разчитат на рекордно ниски курсове и продажба на активи в размер €2,28 млрд., които да подхранят инфлацията, особено когато евроскептични партии набират сила в някои от най-силните икономики в региона.

Производственият индекс сочи покачване през януари на 55,1 от 54,9 през декември, най-високото за последните шест години. Индексът за сферата на услугите сочи спад от 53,7 на 53,6. Наемането на работници набира скорост и в двата сектора. Индексът за бизнес очакванията се покачи до най-високите си нива от 2012 насам. 

Последни новини
Още от Новини