Меркел - главен виновник за кризата с бежанците?

Среща на европейски лидери в Кобленц поставя под въпрос задължението да се помага на бежанците

Канцлерът на Германия Ангела Меркел на пресконференция в Bundespressekonferenz в Берлин, 28 юли 2016. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg Канцлерът на Германия Ангела Меркел на пресконференция в Bundespressekonferenz в Берлин, 28 юли 2016. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Ангела Меркел бе критикувана от дясно ориентирани европейски лидери за политиката ѝ към бежанците. Тя защити позицията си като обясни, че действията ѝ са продиктувани от морално и юридическо задължение. Вчера, 23.01.2017, тя каза и че европейците трябва да поддържат подобни принципи – да предлагат защита на тези, които бягат от подтисничество и война, пише Bloomberg.

Тези нападки могат да затруднят Меркел в предстоящите избори за канцлер. Яростта, проявена към нея, се подхранва от влизането на повече от милион бежанци в Европа за последната година.

Лидери като Марин Льо Пен, председател на Националния фронт във Франция, и Герт Вилдерс, основател на Партията на свободата в Холандия, се събраха в германсия град Кобленц и нарекоха Меркел „главният виновник за кризата с бежанците“.

Съботата и неделята Меркел прекара вдъхвайки увереност на поддръжниците си от Християндемократическата партия.

На случилото се в Кобленц се споменаха и думите на американския президент Доланд Трънп за разпускането на ЕС.

Германският канцлер води битка и с партията Алтернатива за Германия и нейната политика против мигрантите. Партията е трета по сила в анкетите.

Меркел заяви, че Германия е задължена от международното право да подсигурява защита и убежище на бягащите от трудностите в Сирия, Ирак, Авганистан, Еритреа и настоя, че всеки, който не е способен да подсигури това трябва да напусне държавата.

Последни новини
Още от Новини