Brexit пред провал, Върховният съд прати решението в парламента

Решението е удар за плановете на премиера Тереза Май

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Върховният съд на Великобритания се произнесе срещу плановете на Тереза ​​Мей за Brexit и постанови, че депутатите имат право да гласуват дали да се задейства т.нар. член 50, който урежда напускането на държавите от Европейския съюз.

Решението на съда е удар за плановете на премиера, макар и Мей и екипът ѝ да бяха подготвени за подобен развой на обстоятелствата, пишат британските медии.

Сега кабинетът на Тереза Май е изправен пред тежката задача да убеди до края на март депутатите в Лондон. Чак тогава ще стане възможно активирането на член 50, след което ще започне и дългоочакваното двугодишно обратно броене до Brexit.

Представяйки решението на магистратите, ръководителят на Върховния съд лорд лорд Дейвид Нюбергър посочи, че вотът с 8 гласа против и 3 гласа за планът на премиера Май не дава правото на правителството да задейства член 50 без закон от парламента, който упълномощава да го направи.

Лорд Нюбергър каза още, че решението няма общо с резултата от референдума, нито че е в полза по съществото на напускането или на оставането в ЕС.

"Референдумът е от голямо политическо значение, но Актът на парламента за разрешаване [на Brexit - бел. ред.] не казва какво ще се случи след това", добави още той.

Последни новини
Още от Новини