Как функционира тол системата на Словакия

Коментар на Йоанна Николова във В развитие, 23.01.2017

Словакия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Словакия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е една от малкото държави, които нямат тол система за таксуване. Принципът "който руши повече, плаща повече" важи в почти всички държави, не само в Европейския съюз, но в България той все още не работи и по всичко личи, че забавянето му ще е доста сериозно. Това каза Йоанна Николова, водеща на "Бизнес старт", в предаването на Bloomberg TV Bulgaria "В развитие" с водещ Вероника Денизова. Николова коментира бъдещето на тол системата в България и добрите практики за прилагането на подобни системи за контрол в Словакия.

От 2018 ще има промени по отношение на винетките в България - ще важат за една календарна година, а ще има и тремесечни винетки, припомни Николова. "Но целта е да бъдат въведени електронните винетки, както е в Словакия". 

"Системата в Словакия работи от 2010. Тя е изцяло електронна. Чрез сателит се следят камионите над 3,5 тона, а леките автомобили са с т.нар. е-винетки, които се купуват или чрез електронно приложение, или през интернет, или на бензиностанциите".

От гледна точка на шофьорите на леки автомобили няма никаква разлика в цената, обясни събеседничката. Николова обясни, че 50 евро е цената на електронната винетка, като тя не е поскъпнала след като системата е станала изцяло електронна, а според компанията оператор на системата е много по-евтино да се оперира със системата, защото не се отпечатват стикери, не се лепят и техните разходи са намалели, а приходите за хазната са се увеличили. 

Какви са различните тол системи, изплозвани в различните държави на ЕС, както и повече за начинът, по който функционира тол системата в Словакия вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини