Гръцките фермери отмениха засега блокадата на българската граница

Не е изключено в края на седмицата да има блокада на Петрохан-Кулата

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Гръцките фермери са се отказали от блокадата на българската граница, която трябваше да започне днес, 23.01.2017. Това съобщи за БНР Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Все още българските превозвачи не са получили обезщетения за миналогодишното затваряне на границите и са готови с контрамерки, ако в последния момент гръцките фермери променят мнението си, допълни Арабаджиев. Ако все пак се стигне до блокада, ние ясно заявихме нашите намерения единствено с недопускане на гръцка земеделска продукция и риба на територията на България - било като внос, било като транзит.

Йордан Арабаджиев съобщи още, че българските превозвачи са сезирали гръцката прокуратура за ежегодните блокади на границата.

На заседанията си днес, фермерите от различни райони на Гърция решиха, че ще участват масово в протестите, съобщава още БНР. Действията се координират в национален мащаб, но засега не планира затваряне на граници.

За днес не се очаква преминаване към блокади на пътища. Протестите са символични, с демонстрации пред офисите на финансовото министерство и банки.

Само в някои райони на централна Гърция се очаква протестиращите да насочат трактори към пътни възли, но без да пречат на движението.

Правителството продължава с опитите да овладее протестите и преговаря с фермерите. Диалогът се очаква да продължи и в средващите няколко дни, което не предполага през това време да се организират мащабни блокади.

Фермерите от Серес днес излязоха с трактори по площадите в района. Не са решили категорично дали ще блокират границата Промахон –Кулата, но не изключват тази възможност в края на седмицата.
Всички са в очакване на предложенията на правителството по облекчаване на данъците.

Последни новини
Още от Новини