ЕЦБ: Протекционизмът е лоша идея

Беноа Кьоре от Изпълнителния съвет на ЕЦБ твърди, че е твърде рано за ревизия на политиката на банката

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Беноа Кьоре от Изпълнителния съвет на Европейската централна банка заяви в понеделник, че икономическият протекционизъм е лоша идея, визирайки коментари на новия американски президент Доналд Тръмп в подкрепа на протекционистки политики.

В настоящия момент протекционизмът е лоша идея, посочи той за френското радио Classique, добавяйки, че е "твърде рано" да се коментира нещо по-специфично, тъй като все още предстои американският държавен глава да изясни по-конкретните си икономически политики.

Беноа Кьоре също така повтори, че е "твърде рано" за ЕЦБ да направи промени в своята ултра разхлабена паричната и лихвена политика и отбеляза, че е важно, че паричните условия в еврозоната се очаква да бъдат "най-подходящи" за икономиката на региона.

На първото за годината заседание на 19.01.2017, ЕЦБ реши да запази непроменена настоящата си парична и лихвена политика, изчаквайки да види по-нататъшно подобрение (повишение ) на икономическия растеж и на инфлацията. През декември 2016-а година централната банка удължи срока на действие на програмата за "количествени улеснения" до края на настоящата годината, но потвърди, че от месец април ще намали размера на месечните покупки на активи с 20 млрд. евро до 60 млрд. евро, коментира БНР.

Коментирайки Франция, чийто представител е в ЕЦБ, Беноа Кьоре отбеляза, че реформите трябва да продължат, за да спомогнат за повишаване на икономическия растеж. Според него френският бюджетен дефицит ще се понижи под европейския лимит от 3% от БВП през 2017.

Последни новини
Още от Новини