Радев ще разчита на експерти за служебното правителство

Той беше категоричен, че няма да иззема функциите на премиер и няма да се бърка в работата на който и да е кабинет

Президентът Румен Радев по време на церемонията по встъпване в длъжност. София. Снимка: Олег Попов/BloombergTVBulgaria Президентът Румен Радев по време на церемонията по встъпване в длъжност. София. Снимка: Олег Попов/BloombergTVBulgaria

Президентът Румен Радев, който днес встъпва в длъжност, заяви в първото си интервю, след като положи клетва, че ще разчита на експерти за служебното правителство, което ще назначи. Той беше категоричен, че няма да иззема функциите на премиер и няма да се бърка в работата на който и да е кабинет, цитиран от Investor.bg.

"БСП по никакъв начин не влияе на моя избор, но това не означава, че си забранявам да си вземам хора от ляво. Много важно е да запазя своята независимост, своята субективна преценка и свободата да вземам сам решения", посочи Радев пред БНТ. 

"Искам това да бъде едно ефективно правителство, което да преведе България в тези наистина няколко трудни месеца до следващото легитимно избрано правителство. Затова ще разчитам на експерти. Трябва да е ясно, че служебното правителство няма задача да изработва политики, то просто трябва да управлява държавата до следващото правителство", подчерта Радев.

"В никакъв случай нямам амбицията да се бъркам в работата на което и да е правителство, но президентът по своите правомощия има правото да задава въпроси. Има правото да настоява политиката на едно правителство да върви в посока интересите на българските граждани", заяви още Радев и увери, че няма намерение да иззема функциите на премиер.

"Във външната политика ще се старая тази политика да се формира на основата на българския национален интерес в рамките на съюзите, в които членуваме", заяви Радев.

"Няма да изказвам съмнения, че България няма да се справи с председателството на съвета на ЕС. Напротив ще положим всички сили и съм убеден, че България ще бъде достоен председател. Със сигурност няма да давам съвети на други държавни глави, със сигурност на президента на САЩ", каза Румен Радев.

Последни новини
Още от Новини