Плевнелиев: България да продължи да работи за единение, а не разделение в ЕС

Бившият президент посочи, че си е давал сметка, че винаги, когато сме били част от чужди империи или в техните сфери на влияния, сме били бедни и потиснати

Президентът Росен Плевнелиев напуска Дондуков 2. София, 22 януари 2017. Снимка: Олег Попов/BloombergTVBulgaria Президентът Росен Плевнелиев напуска Дондуков 2. София, 22 януари 2017. Снимка: Олег Попов/BloombergTVBulgaria

България трябва да продължи да работи за единение, а не разделение в Европейския съюз, да отстоява своето семейство и неговите ценности, а не да го отслабва. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в последното си обръщение към нацията по повод края на мандата му, което беше излъчено по БНТ

Държавният глава заяви, че ще продължава да работи за силна България в силен Европейски съюз, цитиран от Investor.bg.

Като изтъкна визията си за историческата трансформация на България и Балканите от периферия и поле на интереси на великите сили към интегрална част от Обединена Европа, Росен Плевнелиев посочи, че си е давал сметка, че винаги, когато сме били част от чужди империи или в техните сфери на влияния, сме били бедни и потиснати. 

Искам България да е господар на собствената си съдба, а не да бъде върната във времето на Берлинския конгрес, когато Великите сили си играеха със съдбата на държавите в периферията, каза президентът. 

По думите му сблъсъкът в Европа днес е ценностен. Плевнелиев отново изрази подкрепа за върховенството на закона и посочи, че се е противопоставял на тези, които вярват във върховенството на силата и геополитиката.

Действах решително, за да запазим Европейския съюз - този уникален съюз за мир, свобода и просперитет, каза Плевнелиев и допълни, че не си е мълчал, не се е крил зад удобна фразеология, зад тясно националния интерес и зад търсенето на странни баланси. Избрах и отстоявах европейския път, защото вярвам в европейския път на България, защото това е пътят, зададен от Апостола на свободата "да бъдем равни с другите европейски народи", каза държавният глава.

В обръщението си Росен Плевнелиев оцени мандата си като безспорно много труден, но достоен и успешен и посочи, че е бил президент в трудни години, във време на извънредна нестабилност, на голямо напрежение във вътрешнополитически план и рекорден брой кризи в региона, Европа и света. Той припомни, че по време на мандата му страната е преминала успешно през три извънредни политически и парламентарни кризи, две вълни от граждански протести и две служебни правителства.

Росен Плевнелиев отбеляза, че от решаващо значение е била принципната позиция, сътрудничеството с политическите партии, но и с гражданското общество, за да се успокои нацията и да се гарантира успешен преход към нов парламент и правителство. Застанах зад гражданите, отидох при протестиращите, организирах граждански дебати, отворих президентската институция за всички, отбеляза Плевнелиев. Той каза още, че е горд, че е първият български президент, инициирал референдум и в чийто мандат са се провели три демократични допитвания.

Президентът Плевнелиев заяви, че въпреки бурите е държал здраво посоката на демократичното и европейско развитие на страната. България беше остров на стабилност и незаобиколим фактор в региона, добър приятел за всички в региона, доверен партньор в ЕС, силен член на НАТО. Плевнелиев каза, че е бил президент, но и кризисен мениджър и е успял да преведе България през трудностите по достоен и успешен начин. В условия на тежка криза на доверието в институциите и политиците, е запазил президентската институция като гарант за приемственост, надпартиен и национално отговорен подход.

Росен Плевнелиев изтъкна, че е действал като убеден европеец, бил е най-активният досега български президент на международната сцена, водил е икономическа дипломация в действие.

"За мен бе чест да служа на народа си. Да живее България!" завърши обръщението си президентът Росен Плевнелиев.

Последни новини
Още от Новини