Турският парламент подготвя пътя за свикването на референдум

Парламентът на страната прие конституционни поправки, които имат за цел да увеличат правомощията на президента

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Турция проправя пътя за свикването на референдум напролет. Парламентът на страната прие на второ четене проект за конституционни поправки, които имат за цел да увеличат правомощията на президента на страната Реджеп Тайип Ергоган, предава AFP.

Текстът получи одобрение с 339 гласа. Това е с 9 повече от мнозинството от три пети, което е необходимо, за да се предложи реформата на референдум.

На заседанието, което е продължило цяла нощ и е приключило рано тази сутрин, законодателите са гласували пакет от поправки, предложени от управляващата партия на Ердоган, съобщи Investor.bg

“Сега поверяваме това на народа, сега той има думата и той ще реши”, коментира премиерът Бинали Йълдъръм, приветствайки резултата.

Президентът и неговите поддръжници твърдят, че промените ще донесат стабилност, но според критиците поправките ще предоставят прекалено много власт на президентската институция, посочва ДПА. Ердоган, който управлява Турция от 2003 насам, нееднократно е обвиняван в засилващ се авторитаризъм.

Според президента страната се нуждае от силно лидерство, подобно на системата на управление в САЩ или Франция, така че да се избягват нестабилните коалиционни правителства.

Съгласно Конституцията на Турция правомощията на държавния глава са до голяма степен церемониални. Ердоган обаче даде заявка, че ще преразгледа ролята на президента, като обяви това още преди да спечели президентските избори през 2014.

Последни новини
Още от Новини